Vacanță accesibilă în Tenerife

Tenerife face parte din minunatele Insule Canare și poate fi foarte diferită față de așteptările voastre, dacă nu vă documentați, înainte de a porni la drum. Așa că vă împărtășesc cu drag tot ceea ce mi s-a părut mie mai fascinant pe această insulă. Dar înainte de toate, vă invit să vizualizați prima mea experiență video cu micuțul GoPro. Pentru Germania click aici. 🙂

Când să mergem în Tenerife?

Tenerife este o insulă superbă, care poate fi la fel de accesibilă ca obișnuitele vacanțe în Grecia pentru români, trebuie doar să știi când să mergi. Sezonul de vârf este în iulie-august, fiindcă apa este mai caldă, dar și iarna există un trafic destul de mare, deoarece cu toții visăm la zone mai călduroase în anotimpul rece. Ce înseamnă asta? Că în perioada septembrie-noiembrie și martie-mai, exceptând perioada Paștelui Catolic, este extra sezon. În aceste luni, plajele și localurile nu sunt aglomerate, iar biletele de avion au prețuri mult mai mici, mai ales din Madrid sau alte orașe mari din Spania. Când m-am uitat prima data la curse Madrid-Tenerife, prin februarie, pentru luna aprilie, costau 19 euro dus-întors. După care am mai rezervat un bilet până în Spania și voilà!

Unde ne cazăm?

Cazări există pentru toate bugetele, în special în extra sezon. Eu am încercat trei tipuri de cazări, pe care vi le recomand cu cea mai mare căldură. Primul a fost la hostelul Los Amigos din Los Abrigos, unde backpackerii vin și pleacă zilnic și astfel nimerești în fiecare zi cu alți oameni interesanți la micul dejun în zona canapelelor din curte. Al doilea tip de cazare a fost într-un apartament închiriat în Los Cristianos, cu două dormitoare, bucătărie și living. Mi-a plăcut foarte mult această cazare, iar prețul pe noatpe, împărțit la 4 persoane, ieșea mai mic ca la hostel. Los Cristianos, în schimb, este mai mult o stațiune pentru familiști și vârsta a doua, dar este destul de aproape de Las Americas, unde predomină tineretul. Ultima noapte m-am cazat în nord, unde am reușit, în sfârșit să văd un apus de soare neeclipsat de celelalte insule. M-am cazat gratuit prin couchsurfing și astfel am avut ocazia să experimentez și o părticică din lumea localnicilor, în casa lui Alejandro din Tejina.

Care-s prețurile pe acolo?tenerife jetski

Tenerife este o insulă fără taxe, iar prețurile nu au TVA. Asta înseamnă că shoppingul este foarte accesibil, mai ales în perioadele de reduceri mari, cum ar fi ianuarie-februarie, dar și costurile de trai sunt mici, comparativ cu teritoriul continental al Spaniei. Noi am reușit să închiriem prin serviciile WizzAir/Orlando un Ford Fiesta pentru două săptămâni cu doar 100€. Însă mare grijă la închirieri auto, fără card de credit vă taxează mai mult sau unele companii chiar vă refuză rezervarea.

Cum este vremea?

La Isla de la Eterna Primavera – Supranumită insula eternei primăveri, Tenerife are un climat plăcut pe tot parcursul anului cu o medie de 20°-22°C iarna și 26°-28°C vara. Datorită vulcanului, apare un fenomen de micro-climă, care generează o diversitate impresionantă a naturii pe diferite porțiuni ale insulei. Deși insula are aproximativ o lungime de 100km și o lățime de 50km, nordul este mult mai verde și are o umiditate mai crescută, în zonele aride ale sudului cresc cactuși, iar în același timp, sus pe vulcan este mai răcoros și se vede zăpada.

Cum e cultura?

Deși este o insulă spaniolă, cultura din Tenerfie este predominant hispanică. Se pare că strămoșii canarienilor au avut un rol important în colonizarea anumitor țări din America Latina și s-au reîntors pe insulă cu influențe puternice mai ales din Cuba, Puerto Rico, Uruguay și Venezuela. Astfel, salsa și muzica latină sunt foarte populare prin localuri.

Ce limbă se vorbește?

Limba oficială este spaniola, dar localnicii vorbesc dialectul canarian, care este un amestec între dialectul andalusian și anumite varietăți sud-americane. Totuși, acest dialect conține foarte multe cuvinte de origine engleză, care s-au asimilat atât de bine, încât nu se mai recunosc. Mulți cred că ar avea legătură cu limba băștinașilor guanches. Astfel, „cotufa” vine de la „corn to fry” și înseamnă popcorn. „Naife” este cuțitul și provine din „knife”. Quineguas/Chineguas sunt soiul de cartofi King Edwards, așa cum s-a înțeles denumirea în spaniolă. Iar numele busurilor care circulă prin Tenerife este „guagua”, adică un fel de „go-and-go”. Pentru a vă descurca pe insulă, nu vă faceți griji, că nu e ca în restul Spaniei. Aici toată lumea vorbește engleză, mai ales în sud, iar în nord și germana este foarte răspândită.

Ce mâncăm?

Când vine vorba de mâncare, canarienii și-au creat propria lor identitate, cu influențe spaniole, portugheze și africane. Sunt foarte populare mâncărurile pe bază de pește și fructe de mare, cum ar fi Paella, dar sunt și câteva specialități mai rar întâlnite în alte locuri. Papas Arrugadas sunt cartofi noi, fierți în apă de mare și apoi prăjiți. Aceștia merg foarte bine cu sosul lor tradițional Mojo, care are două versiuni, cea verde cu vinegretă, usturoi și ardei verde, iar cea roșie cu sos de roșii, usturoi și ulei de măsline. Vă recomand, de asemenea Gofio, care era mai demult mâncarea principală a localnicilor, pe bază de făină coaptă, iar acum e foarte populară ca desert sub formă de tartă cu migdale și miere. Canarienii, se mândresc, de asemenea, cu brânzeturi delicioase, iar cele produse în Tenerife se clasifică în mai bine de 75 de tipuri. Dacă aveți noroc să vizitați insula iarna, puteți să vă bucurați și de fructe proaspete, deoarece atunci este sezonul fructelor exotice, cum ar fi banana, ananasul, mango, papaya și avocado.

Cum sunt plajele?

tenerife beach

Dacă visați la nisipuri aurii, Tenerife nu este cea mai potrivită destinație turistică. Fiind vorba de o insulă vulcanică, plajele naturale sunt puține, iar cele existente au nisipul negru, provenit din roca vulcanică a insulei. Însă cererea mare a condus la crearea plajelor artificiale, atât cu nisip vulcanic, cât și cu nisip auriu, importat din Deșertul Sahara. Pe de altă parte, zonele stâncoase de lângă ocean cu piscine naturale sunt deosebit de frumoase și prezintă o alternativă plăcută, mai ales datorită umbrei.

Cum ne protejăm?tenerife sky

Ca la orice excursie la mare, se recomandă protecția solară, pentru a evita insolația și arsurile. Mai ales dacă povestești cu cineva când ajung în Tenerife, primul lor sfat este să te dai cu loțiune de plajă. Însă lumea nu prea menționează că aici soarele este mult mai puternic și un factor de protecție solară de 15 nu te ajută nici la umbră. Erau 20 de grade, când am ajuns în Tenerife și am reușit să mă ard cu un FPS30. Insula se află mult mai aproape de ecuator, decât restul Europei și de aceea plajele de obicei se golesc între orele 12 și 15, perioadă în care soarele este deosebit de puternic.

Parcuri de distracțiesiam park

Există două parcuri tematice în Tenerife pe care este obligatoriu să le vizitați. Loro Parque, deschis din 1972, este renumit pentru regatul animalelor și totodată pentru spectacolele fascinante de orci. Aici găsiți, deasemeni, cel mai mare pinguinariu și cea mai mare colecție de papagali din lume. În Europa, se află pe locul întâi la nivel de grădini zoologice și deține cel mai mare delfinariu și tunel cu rechini. Pe de altă parte, Siam Park, a fost considerat cel mai tare parc acvatic din lume în 2015, conform TripAdvisor și este cel mai mare de acest fel, din Europa. Topoganele sunt de-a dreptul spectaculoase, în special Tower of Power, care este un topogan cu cădere liberă de 28 de metri, iar înainte de aterizarea în apă, trecerea se face printr-un acvariu plin de rechini reali.

Trasee turistice

pico del teide

Chiar dacă oceanul reprezintă cea mai mare atracție turistică în Tenerife, mulți vizitatori preferă să-și petreacă o mare parte din vacanța în Tenerife pe diferite trasee naturale. Pe locul întâi, fără dubii, se află marele vulcan „El Teide”, care este totodată cel mai înalt munte din Spania și al treilea cel mai mare vulcan din lume (3,718m), după cei din Hawaii. Dacă vrei să ajungi pe crater şi să adulmeci adierea de sulf (vulcanul este activ), trebuie să obţii permisiune cu cel puțin câteva zile înainte. Există și telecabine care te duc sus, dar sunt costisitoare. Dacă ai echipament corespunzător, poţi să urci şi pe jos și să dormi într-un refugiu la 3270 de metri – și acesta necesită rezervare din timp. Cea mai la-ndemână opțiune pentru turiști neechipați este o plimbare cu mașina pe vulcan. Drumul este bun și te duce până la o înălțime de aprox. 3500 m, pe unde te poți plimba deasupra norilor și pe traseele de magmă, până ți se face frig. În afară de varful Teide, merită parcurse traseele de la Anaga, Masca, Los Gigantes, Chinyero, peisajul lunar din zona satului Vilaflor, și nu în ultimul rând, Montaña Roja. Acesta din urmă este chiar lângă ocean și are un traseu ușor de parcurs și cu șlapi și de către copii.

Carnaval ca la Riocarnaval tenerife

Carnavalul din Santa Cruz de Tenerife este al doilea cel mai mare carnaval din lume, după cel brazilian de la Rio de Janeiro. Se sărbătorește în februarie sau martie, în funcție de calendarul catolic și este o perioadă în care mii de oameni ies costumați pe străzi și dansează pe ritmuri din Caraibe. Principalele evenimente sunt gala de alegere a reginei carnavalului și paradele enorme care trec pe străzile principale ale orașului.

Cerul nocturn

Tenerife este un loc magic și pentru cei fascinați de cerul înstelat. Există un observator astronomic de talie internațională sus pe munte și de acolo cerul pe timpul nopții este o experiență unică. Se pot admira ploi de stele, Calea Lactee și multe alte fenomene deosebite.

 

Leave a Reply